המועצה לצרכנות בדקה לקראת פסח סל של 1,120 מוצרי מזון וניקיון הייחודיים לחג. נלקחו בחשבון נתוני הרשתות ותתי רשתות שמשדרות לאתר פרייסז. נבדקו מחירים ממוצעים, לא כולל מבצעי אשראי, כולל מבצעי כמות. המחירים נבדקו בשלושה תאריכים: ,29.3.22 (טרום פסח 2022) ב- 1.123 וב 21.3.23 (טרום פסח השנה)
הבדיקה העלתה שאנחנו משלמים בממוצע 15% יותר בהשוואה לפסח בשנה שעברה על עוף, 10% יותר על שימורים, (עלייה חריגה במיוחד של שימורי תירס )33% , עליה של 12% בסלטים ארוזים, 7% במחיר יין לקידוש, 8% במחיר הדגים הטריים ועלייה של 10% במחיר הפירות.
גם במוצרי הכשל"פ אותם אנו קונים במיוחד לפסח נרשמו עליות חריגות.
•קמח מצה 13% יותר משנה שעברה
•מצות- 14% יותר
•שקדי מרק- 13% יותר
•פריכיות 10% יותר
•עוגיות לפסח- 7%
•פסטה לפסח- 7% (עיקר העלייה במוצרי אוסם)
•דגני בוקר – 6%
•שניצלים קפואים – עליה של 24% משנה שעברה במוצרים שנבדקו.
האם משתלם לקנות מותג פרטי?
המועצה בדקה 254 מוצרים כשל"פ של המותג הפרטי של רמי לוי ורשת שופרסל. ברוב המקומות מחירי המותג הפרטי כמעט ולא השתנו, ואילו שופרסל היחידי שהעלה את מוצרי המותג הפרטי בכ 6% בממוצע מפסח שנה שעברה , והשינוי הוא אכן מובהק סטטיסטית.
חומרי ניקוי
במוצרי ניקוי לבית, בהם נרשמת עליה בצריכה בתקופת טרום פסח, נרשמה עלייה של 2% מפסח שעבר, אולם בחלק מהמוצרים נמצאה עלייה גבוהה: כך למשל במוצרי כביסה וכלים- חלה עלייה
רוצים להדיח כלים בחג? תשלמו ב 16% יותר על חומרי ניקיון
התחרות בין רשתות המזון - אותו מוצר- יותר יקר.
התחרות בין רשתות המזון אינה משוכללת דיה ולבטח אינה משתרעת על כל הקטגוריות הנמכרות במרכולים. אך יחד עם זאת במוצרים רבים הפרש המחיר לאותו מוצר בדיוק ברשתות השונות הגיע הפעם ל- 115 ₪ לפריט.
על קילו סינטה בקר/ עגל טרי- נשלם 79.90 ברשת טיב טעם, ו 194 ₪ ברשת סופר יודה- 143% הפרש (115 ₪ )
על קילו פילה סלמון טרי נשלם 89 ₪ (רמי לוי באינטרנט, חצי חינם, ביתן מרקט) לעומת 199ש"ח באם פם. פער של 110 ₪ 124%
תמ"ל על בסיס חלב שלב 1 גולד סימילאק 700 גרם נמכרת ברשת סופרפארם ב 55 ₪ . אם תקנו בדרך לסדר את התמ"ל לעולל, תשלמו ברשת יילו- תשלמו 94.9 ₪ . כ 40 ₪ יותר. (73% )
איפה הסל הזול ביותר?
נלקח בחשבון המחיר הזול ביותר שמציעה הרשת, ללא מבצעי אשראי. המחירים משקפים את יום הבדיקה המוצג בממוצע רשתי. נלקחו בחשבון הרשתות להן לפחות 80% מסך המוצרים ואשר מחזיקות לפחות 5 סניפים בפורמט הנבדק. כשמוצר לא נמצא ברשת, נלקח לגביו המחיר הממוצע של שאר הרשתות שנבדקו. ליווי סטטיסטי ד"ר אור כץ המכללה האקדמית אשקלון. לא לכל הרשתות פריסה ארצית זהה
הרשת הזולה רמי לוי. היקרה: מגה בעיר. ההפרש ביניהן: 20%
ההפרש בין הרשת העירונית הזולה ( מחסני השוק בסיטי) והיקרה -מגה בעיר עומד על -9%.
פער המחירים בין רשת הדיסקאונט הזולה רמי לוי והיקרה מחסני השוק עומד על 9%
דירוג הרשתות מטה מזול ליקר (על בסיס בדיקת סל 1120 מוצרים ):
המועצה לצרכנות: הממצאים המראים פערי מחירים של עשרות אחוזים במחירי הבשר והעוף מדגישים את חשיבות השוואת המחירים ואת הבחירה שלנו איפה כדאי לנו לרכוש אותם. העדיפו תמיד לרכוש אותם במקומות שמציעים את המחיר הזול, ללא התניית קנייה.
גם בפסח יש לצרכן כח. רשתות המזון יצאו במבצעים לקראת החג. לא כל המבצעים זהים, ולכן חשוב לנצל כל המבצעים השונים ולפצל את הקניה בהתאם למחירים הזולים ביותר של כל מוצר, במספר רשתות.
בדקו היטב את המבצעים שהרשתות הקמעונאיות מפרסמות. כדאי לחשב את הסכום שברצונכם להוציא לקראת החג, ולא להתפתות לדוגמא למבצעי כמות אשר אולי מוזילים המחיר למוצר מסוים אך מחייבים אותנו להצטייד בכמות גדולה מידי לצריכה החודשית.
כדאי להיות מתוכננים. פערי מחיר גבוהים נמצאו בין הרשתות העירוניות לדיסקאונט, כך שקנייה ללא חשיבה מוקדמת, השלמת קניה בדרך לסדר בחנויות נוחות, או חנויות עירוניות הקרובות לבית, ייקרו לנו את הסל בעד כ 20%, וכשמדובר בקנייה גדולה- מדובר בהרבה מאד כסף.
שוב אנחנו רואים שיוקר המחיה ניתן לשליטה שלנו , אם באמצעות בחירה נכונה של המוצר ומקום הקניה, ואם בהימנעות מקניה של מוצר שמחירו עלה באופן חריג.
ככה נאבקים בעצמנו ביוקר המחיה!