המועצה > סוגיות צרכניות > כל הסוגיות הצרכניות > לקראת הסגר השני בחגי תשרי - מדריך מקיף לצרכן

לקראת הסגר השני בתקופת החגים - מדריך מקיף לצרכן

 

במה שונות ההנחיות של הסגר השני לעומת הסגר הראשון מההיבט הצרכני ומה ניתן לעשות כשכל פעילות המסחר מושבתת? המחלקה המשפטית של המועצה לצרכנות מפרסמת מדריך מקיף לשימוש הצרכנים

 

 

אל המועצה לצרכנות מגיעות מידי יום שאלות רבות של צרכנים מבולבלים בכל מה שקשור לסגר השני הצפוי. השאלות נוגעות כמעט לכל תחומי הצרכנות: תיירות, ריהוט, גנים ומעונות, אירועים, חדרי כושר, אי אספקת מוצרים, ועוד. לצורך כך, המחלקה המשפטית של המועצה לצרכנות מפרסמת מדריך מקיף לשימוש הצרכנים בתקווה שנעבור כולנו את התקופה הזו בקלות, גם מההיבט הצרכני.

 

ביטולים טיסות/חופשות:


במקרה של ביטול טיסה על ידי חברת התעופה, על החברה להחזיר לצרכן את מלוא כספו. חברת התעופה רשאית להציע שובר זיכוי או טיסה חלופית אולם ברירת המחדל היא השבת התמורה, תוך 90 יום ממועד הטיסה.


אם הטיסה מתקיימת והצרכן מעוניין לבטל, יש לבחון מה המועד האחרון לביטול מכר מרחוק: תוך 14 יום ממועד קבלת מסמך בכתב המכיל מידע על זכות ביטול מכר מרחוק ולפחות 7 ימים שאינם ימי מנוחה לפני מועד הטיסה. אם העסקה נעשתה בטלפון, לאזרחים ותיקים (מעל גיל 65), לבעלי מוגבלות ולעולים חדשים (פחות מ-5 שנים בארץ) עומדת הזכות לבטל תוך 4 חודשים ועד 7 ימים שאינם ימי מנוחה לפני מועד הטיסה.


מעבר למועדים אלה, חלה מדיניות הביטולים של חברת התעופה.

 

במקרה של רכישת לינות במלון, ברוב המקרים שני הצדדים מודעים לאפשרות שהמדינה תטיל סגר נוסף, ויש לבחון האם הצדדים לקחו בחשבון אפשרות זו במסגרת ההתקשרות. למשל, אם הצרכן רכש את השירות על בסיס הבטחת המלון כי במקרה של סגר ניתן לבטל ולקבל החזר מלא, על המלון לעמוד בהתחייבותו שאם לא כן, הצרכן רשאי לבטל את העסקה בשל הטעיה בעניין מהותי בעסקה שהרי אם הצרכן היה יודע שהסיכון לסגר מוטל עליו - הוא לא היה מבצע את העסקה.


מתנות ורכישות לחג – מה קורה עם החזרות?

 

צרכנים רבים יבקשו להחזיר מתנות שנרכשו בחנויות, וזכות הביטול כפופה להחזרת המוצר תוך המועד הקבוע בתקנות הגנת הצרכן (ביטול עסקה). נשאלת השאלה האם זכות הצרכן שמורה במקרה שבו החנות סגורה בשל הסגר?


לעמדת המועצה לצרכנות, בנסיבות של סגר משך הזמן לביטול העסקה נעצר, וימי הסגר לא באים במניין הימים המוקנים לצרכן לביטול העסקה, כפי שנקבע בהנחיה של הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן בסגר הראשון.

 

מועדונים/חדרי כושר - האם ניתן להקפיא במקרה של סגר?

 

במקרה של סגירת מכון הכושר, אין ספק שהעוסק הפסיק לספק את השירות לתקופה שעלולה להימשך זמן רב. אם החוזה נכרת לפני הסגר הראשון, הוא לא מתייחס למצב של סגר ועל כן אנחנו שוב במצב של סיכול או כוח עליון. אם הצדדים לא יגיעו להסכמות בדבר הקפאת המנוי, לעמדת המועצה לצרכנות מכון הכושר לא יכול לדרוש תשלום עבור שירות שהוא לא מספק והצרכנים זכאים לקבל החזר כספי בגין תקופת הסגר.


במקרה שבו הצרכן בחר בביטול ההתקשרות, הרי ברוב המקרים החוזה קובע כי על הצרכן לשלם דמי ביטול (פיצויים מוסכמים).  אולם לעמדת המועצה לצרכנות, ביטול העסקה נובע מהפרה יסודית של החוזה על ידי המכון בשל כוח עליון ובמקרה זה אין לדרוש תשלום פיצויים מוסכמים.


אם החוזה נעשה לאחר הגל הראשון, והצדדים לקחו בחשבון אפשרות של סגר, הרי שהחוזה הוא שקובע את זכויות הצדדים. יחד עם זאת, ככל שהחוזה קובע שעל הצרכן לשלם את מלוא התמורה גם אם המכון נסגר בשל סגר, הרי שמדובר בתנאי מקפח שניתנת לביטול על ידי בית המשפט.

 

הזמנת רהיטים - מה לעשות במקרה של אי אספקת סחורה?


בתקופת הסגר, כל פעילות המסחר משובשת, כשהספקים לא יכולים לעמוד במועדי האספקה. כלל לא בטוח שהספקים יחזרו לפעילות לאחר תקופת הסגר, כך שמתחדד הצורך בנקיטת כל האמצעים לצמצום החשיפה במקרה של אי אספקה או של פשיטת רגל של הספק. הדרך היחידה לצמצם את הפגיעה היא להימנע מתשלום מראש ומתשלום במזומן: אין לשלם יותר מ-10% מעלות ההזמנה, שהרי ספק דורש תשלום מקדמה בסכומים גבוהים עושה זאת כנראה בשל קשיים כלכליים ואין כל סיבה שהצרכן יממן את העסק.

 

שילמתם בשיקים דחויים ולא קיבלת את המוצר במועד? זכותכם לבטל את העסקה בהודעה בכתב (דואר רשום או פקס לצורך התיעוד). ניתן לבטל את השיקים בתנאי שמדובר בשיקים לא סחירים. שילמתם באשראי בתשלומים? שלחו הודעת ביטול לספק ושלחו הודעה בכתב לחברת האשראי ובה דרישה לעצור תשלומים עתידיים בשל כשל תמורה.

 

טיפולים רפואיים/אסתטיים - מה לעשות במקרה שלא ניתן לקבל את השירות?


רכשתם סדרת טיפולים שלא ניתן לקבל בשל הסגר? מומלץ לבחון אם ניתן להמשיך בקיום החוזה בהתאם לנסיבות, למשל להקפיא את השירות לתקופה ולדאוג לכך שהפסקת הטיפולים לא תפגע בתוצאות הרצויות. רצוי תמיד להגיע להסכמות עם המכון ולהעדיף הידברות למציאת פיתרון.

 

במקרה והמכון לא חוזר לפעילות לאחר הסגר, כאן אין ספק שמדובר בהפרת חוזה המקנה לכם הזכות לבטל תשלומים עתידיים, ועליכם לפעול הן לביטול העסקה מול הספק  (מתן הודעה בכתב) והן לביטול התשלומים עתידיים (ביטול ש'קים כשזה אפשרי או בקשה בכתב לחברת האשראי).

 

יש לכם תהיות בקשר לסגר? מומחי המועצה לצרכנות עונים על שאלות המאזינים (מתוך 103FM)