המועצה > חדשות ועדכונים > חדשות המועצה

חדשות המועצה

תאריך: 20/11/2025

סוף לפרשת איקיוטק. הצרכנים יפוצו בסכום כולל של כ-1.3 מיליון ₪
בית המשפט המחוזי אישר הסכם פשרה בתובענה ייצוגית שהגישה המועצה הישראלית לצרכנות כנגד קבוצת איקיוטק וחברות סלולר. על פי הסדר הנתבעות יפצו את הצרכנים בסכום של 1,350,000 ₪ וכן יינתן צו מניעה קבוע שאוסר על קבוצת חברות איקיוטק לדרוש כספים או להמשיך לנהל הליכים נגד חברי הקבוצה המיוצגת. מעל ל-9,000 תלונות התקבלו במועצה לצרכנות כנגד החברה

 

 

בית המשפט המחוזי מרכז נתן פסק דין המאשר הסדר פשרה בתובענה הייצוגית שהגישה המועצה הישראלית לצרכנות בקשר עם "פרשת איקיוטק" (ת"צ 29489-07-14 המועצה הישראלית לצרכנות נגד איקיוטק דיגיטל וויז'ן בע"מ ואח') נגד חברות קבוצת איקיוטק ובעל השליטה בהן – בן אופק – וכן נגד חברות הסלולר – פלאפון, פרטנר, סלקום והוט מובייל.

תביעת המועצה לצרכנות הוגשה על ידי עורכי הדין מיכאל בך ורון לדרמן ממשרד בך, לדרמן ושות', בשנת 2014 בשיאו של קמפיין גביה אגרסיבי שבוצע על ידי קבוצת חברות איקיוטק, ששלחו ללא כל התראה קודמת, מכתבי התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים לכ- 100,000 צרכנים, בטענה סתמית, שיש להם חוב של אלפי שקלים עבור צריכה של שירותי תוכן לקבלת הודעות SMS בתשלום. חברות איקיוטק הציגו עצמן כ"ספקיות מורשות" של חברות הסלולר ה"מפוקחות" על ידן, ואיימו שמי שלא ישלם את הסכומים הנדרשים לאלתר ייאלץ להיגרר לתביעות משפטיות ולהליכי הוצאה לפועל.

במועצה לצרכנות התקבלו מעל 9,000 תלונות צרכנים שטענו כי הם לא יודעים כלל מי היא איקיוטק או השירותים הנזכרים במכתבי ההתראה הקשורים בה, כי אין הם יודעים מדוע ובגין מה הם נדרשים לשלם כספים, וכי כל ניסיונותיהם לקבל אסמכתה לקיומו של חוב נענו בהתחמקויות. נטען, כי התופעה הסבה עגמת נפש רבה לאנשים שקיבלו את המכתבים ואשר נגד חלקם אף נקטה איקיוטק בהליכים משפטיים. עוד נטען, כי חלק מהפונים שלא רצו להיגרר להליכים משפטיים יקרים ורצו לחסוך לעצמם את אי הנעימות והבושה, נאלצו לשלם את החוב הנטען על אף שלא היו חייבים דבר לאיקיוטק. במקרים רבים בהם בחרו לקוחות להתמודד מול איקיוטק נהגה היא להימנע מבירור ההליך בהגיעו לשלב הבירור תוך שניתנו נגדה פסקי דין שדחו תביעותיה בהעדר התייצבות.

באותה העת (בשנים 2013 - 2014), מדובר היה במכת מדינה של ממש. רשת האינטרנט הוצפה במידע ובעצות לנמענים. הנושא סוקר בהרחבה על ידי העיתונות הכתובה, הטלוויזיונית והאינטרנטית. קבוצת פייסבוק של "נפגעי איקיוטק" הוקמה תחת השם "איקיוטק טוענים שיש לי חוב אצלם, האמנם?!" והצטרפו אליה למעלה מ- 11,000 חברים. הכנסת אף חוקקה את תיקון 46 לחוק הגנת הצרכן שכונה "חוק איקיוטק" המחייב ספק לפנות בעצמו (ולא באמצעות משרד עו"ד) לגביית חוב בתוך 4 חודשים מיצירתו ולא שנים לאחר היווצר ה"חוב" הנטען.

התביעה שהגישה המועצה לצרכנות קטעה את מסע הגביה הזה.

במסגרת הסדר הפשרה שגובש בהמלצתו של בית המשפט המחוזי מרכז (כב' השופט עוז ניר נאוי), הוגדרו שתי קבוצות:

הקבוצה העיקרית: כל אדם (לרבות מי שהיה קטין במועד ההתקשרות הנטענת עם איקיוטק), אשר מי מחברות איקיוטק טענו כי חייב להן כסף בגין שירותי תוכן ו/או שקיבל דרישת תשלום ממי מחבות איקיוטק ו/או ננקטו נגדו הליכים משפטיים על ידי מי מהן בגין "שירותי תוכן" מבלי שהיתה בידיהן הוכחה כדין לגמירות דעתו ולהסכמתו לקבלת השירות ולתשלום בגינו.

הקבוצה השניה: כל אדם (לרבות מי שהיה קטין במועד ההתקשרות הנטענת עם איקיוטק) המשתייך לקבוצה העיקרית אשר שילם למי מחברות איקיוטק תשלום לאחר שקיבל התראה ו/או שהוגשה נגדו תביעה ו/או שננקטו נגדו בהליכי הוצאה לפועל על ידי מי מהן.

בהתאם להסדר הפשרה שאושר, תחילה יפוצו חברי הקבוצה אשר פנו למועצה הישראלית לצרכנות והגישו את התלונות שבבסיס הגשת בקשת האישור, ולאחר מכן יפוצו מי ששילם לקבוצת איקיוטק.

בנוסף, ניתן במסגרת הסדר הפשרה צו מניעה קבוע האוסר על מי מבין חברות קבוצת איקיוטק ועל בן אופק, וכן על כל מי מטעמן, לדרוש מחברי הקבוצות תשלומו של חוב ו/או התחייבות הנוגע לתקופה שבין שנת 2005 ועד למועד פסק הדין ו/או לנהל הליך משפטי כלשהו הנוגע לחוב שכזה ו/או להמשיך בהליך משפטי שהחל. ככל שתלויים ועומדים הליכים משפטיים ו/או התכתבויות במסגרתם תובעת קבוצת איקיוטק כספים מחברי הקבוצה, איקיוטק תודיע שהיא חוזרת בה מהטענות וההליכים המשפטיים יידחו.

פיצוי כספי: יינתן פיצוי בשווי מצטבר של 1,350,000 ₪ (75% ישולם כפיצוי כספי לחברי הקבוצה ו-25% כתרומת מוצרים לחיילי צה''ל). סכום הפיצוי ישולם על פי חלוקה שנקבעה בהסדר הפשרה בין חברות הסלולר לבין בן אופק.

סכום הפיצוי יחולק לחברי הקבוצה העיקרית שיציגו אסמכתאות לכך שקיבלו מכתב התראה ו/או שננקטו נגדם הליכים על ידי קבוצת איקיוטק. ככל שלאחר חלוקת הכספים לחברי הקבוצה העיקרית ייוותרו כספים בידי המועצה הם יחולקו בין חברי תת הקבוצה. ככל שגם לאחר תשלום לחברי תת הקבוצה ייוותרו כספים בידי המועצה הם ייתרמו לקרן לתובענות ייצוגיות.