המועצה > סוגיות צרכניות > כל הסוגיות הצרכניות > חבילות גלישה באינטרנט – מה חשוב לדעת ולבדוק לפני ואחרי שמתחברים

 

חבילות גלישה באינטרנט – מה חשוב לדעת ולבדוק לפני ואחרי שמתחברים?

 

צרכנים רבים מגלים כי מהירות הגלישה שהובטחה להם על-ידי ספק האינטרנט אינה באמת מהירות הגלישה בה הם גולשים. המועצה לצרכנות מגישה מדריך מיוחד והנחיות לבדיקת מהירות הגלישה ומה ניתן לעשות במקרה של אי התאמה

 

אינטרנט

 

אל המועצה לצרכנות מגיעות תלונות צרכנים המגלים כי מהירות הגלישה שהובטחה להם על-ידי ספק האינטרנט אינה באמת מהירות הגלישה בה הם גולשים. כפי שפורסם לאחרונה בדה מרקר, הרשות להגנת הצרכן פתחה בחקירה מינהלתית בעקבות תלונות צרכנים על פערים בין מהירות הגלישה המובטחת לבין המהירות בפועל.

 

לא רבים יודעים כי ישראל היא כמעט המדינה היחידה בה אספקת שירותי האינטרנט מתבצעת עם שתי חברות שונות: אחת מהן היא ספקית האינטרנט והשנייה מספקת את התשתית.


ספקי תשתיות מספקים את הקשר בין מחשב הלקוח ובין השרת של ספק הגישה לאינטרנט. בנוסף, קיימת תשתית אינטרנט סלולרית לכל אחת מספקיות התקשורת סלולרית בישראל.


ספקי אינטרנט (או באנגלית ISP - ראשי תיבות של Internet Service Provider) הוא הגוף המאפשר למשתמש להתחבר אל התשתית ומשם אל רשת האינטרנט העולמית.


באתר משרד התקשורת ניתן למצוא רשימה מלאה של ספקי האינטרנט בעלי רישיון מיוחד למתן שירותי גישה לאינטרנט. לצפיה ברשימה לחצו כאן >>

 



בדיקת מהירות הגלישה


מהירות הגלישה המירבית בישראל הינה 100M (לחיבור רגיל לקיר ולא ל-Wi-Fi - חיבור אינטרנט אלחוטי).


עפ"י אתר geektime – ישראל ממוקמת בין 10 המדינות "המהירות" ביותר בגלישה באינטרנט (יותר מארה"ב ומרוב מדינות מערב אירופה). העתיד, אגב, נראה מבטיח הרבה שכן גלישה על גבי סיבים אופטיים של חברת החשמל, כפי שמבטיחים לנו, תוכל לייצר מהירות של 1 ג'יגה-ביט לשנייה, אבל עוד חזון למועד.


חברות רבות מנסות לשכנע את הצרכן להתחבר לשירותיהן ומבטיחות מהירות גבוהה שמשפרת משמעותית את חוויית הגלישה. עם זאת, חשוב מאוד לדעת כי מהירות הגלישה אשר מסופקת על-ידי ספקית האינטרנט אינה בהכרח מתאימה למהירות הגלישה של ספקית התשתית ועליכם לבדוק זאת מראש.


במידה והבטיחו לכם ושילמתם עבור מהירות גלישה כלשהי, ניתן לבדוק בקלות האם אכן הגלישה במחשב זהה למה שהובטח לכם. לצורך כך ניתן להיעזר באתר http://www.speedtest.net המאפשר לדעת את מהירות הגלישה ללא עלות.


אם אתם מגלים כי המהירות נמוכה משמעותית ממה שהבטיחו לכם, יש לבצע מספר בדיקות:


- האם הציוד בבית תקין?


- האם המחשב בו נעשית הבדיקה מחובר בחיבור רגיל לקיר ולא ב-Wi-Fi המוריד אוטומטית את המהירות באחוזים ניכרים?


- האם מכשירי הסלולר והטאבלטים בבית אינם מחוברים על Wi-Fi בעת הבדיקה?


- האם אין מישהו מהשכנים ש"רוכב" על האינטרנט שלכם ללא ידיעתכם?


- וכמובן: האם קיימת התאמה בין התשתית לבין המהירות שמספקת לכם ספקית האינטרנט?


במידה והתשתית תקינה ועדיין מהירות הגלישה אינה המהירות המובטחת בחיבור רגיל – זכותכם לפנות אל חברת האינטרנט ולדרוש בדיקה ותיקון מכח תקנות הגנת הצרכן – שירות לאחר מכירה בעסקה מתמשכת.


חשוב לדעת: כל אחת מהאפשרויות הללו יכולה להשפיע על המהירות. כמו כן, בטרם אתם בוחרים אצל ספק האינטרנט מהירות גלישה - מומלץ מאוד לברר אצל ספק התשתית האם אכן הוא עומד בקריטריונים של הגלישה המסופקת. ייתכן שהתאמה בין מהירות הגלישה של ספק האינטרנט ושל ספק התשתית ידרוש מכם תשלום נוסף. כמו כן ייתכן שהתשתית ברחוב בו אתם גרים כלל אינה מאפשרת עדיין חיבור במהירויות גבוהות.


על פי רשיונות ספקיות האינטרנט, כל אחת מהחברות צריכות להודיע ללקוח מהי מהירות הגלישה שעליה הוא משלם ובנוסף – על החברות להתחייב בפני הלקוח לקצב גלישה מינימלי. לכן, יש לבדוק בהסכם ההתקשרות מהי מהירות הגלישה המינימילית המובטחת והאם היא תואמת למהירות שיש לו בפועל.



מחירי הגלישה ורפורמת הפס הרחב


בחודש מאי 2015 נכנסה לתוקף רפורמת הפס הרחב של משרד התקשורת. מדובר ברפורמה בשירותי תקשורת נייחים (בשלב זה אינטרנט, ומאוחר יותר טלפוניה)  שמטרתה לייצר תחרות בשירותים אלה. הרפורמה מפשטת את תהליך ההתקשרות של קבלת שירותי אינטרנט ומוזילה את העלויות עבור הצרכן. עד לכניסת הרפורמה לתוקף נאלץ הצרכן להתקשר עם שני ספקים בנפרד – ספק התשתית וספק הגישה לאינטרנט.

 

עפ"י הודעת משרד התקשורת, החל מחודש מאי 2015 ניתן לקבל את שירותי אינטרנט (תשתית+ספק) מחברה אחת מתוך חברות ספקי הגישה לאינטרנט, אשר היא זו ששוכרת את התשתית בשם הלקוח  מחברת התשתית. הצרכן יכול כיום לפנות ישירות לספק הגישה לאינטרנט שיהיה אחראי על כל עבודות ההתקנה, לרבות העברת המנוי לחברה החדשה וניתוקו של מנוי מהחברה הקודמת.

 

כיום, חברות האינטרנט עדיין מציעות חבילות "בנדל" לפיהן הצרכן משלם לחברה אחת וזו אחראית להעביר את התשלום לחברת השניה (הספק לתשתית או התשתית לספק לבחירתכם). חבילות הבנדל מוגבלות לתקופה מוגדרת מראש שלאחריה מתפצל המנוי לשתי החברות בנפרד.

 

בחודש ינואר 2016 משרד התקשורת הטיל פיקוח על מחירי האינטרנט וקבע תעריפי מקסימום שאותם יוכלו לגבות חברות התשתית מספקיות התקשורת שמחכירות מהן תשתית כדי לספק שירותי טלפוניה ואינטרנט.

 



טיפים להתנהלות מול ספק האינטרנט

 


 נציג שירות פנה אליכם טלפונית כדי להציע שדרוג/הטבה/הנחה? זהירות, לעתים לא מגלים שיש התחייבות לתקופה מינימאלית או שיש צורך בשדרוג התשתית שעולה כסף.


 ביצעתם עסקה טלפונית או במכר מרחוק? דרשו אישור בכתב של כל התנאים שסוכמו, וזכרו: חובתו של העסק על פי החוק למסור מסמך בכתב לא יאוחר ממועד אספקת השירות.


 לא קיבלתם אישור בכתב לתנאי העסקה? הגיבו מיד, ושלחו דרישה בפקס או במייל תוך ציון התנאים שסוכמו.


 קיבלתם אישור בכתב לעסקה והתנאים אינם תואמים את המובטח? הגיבו מיד ושלחו דרישה לתיקון ההסכם בהתאם למוסכם.


 שיניתם את תנאי החוזה ( מהירות, מחיר, התחייבות...) ? גם כאן יש לדרוש אישור בכתב ולפעול אם התנאים אינם תואמים את המובטח.


 לא כיבדו את דרישתכם להתנתק? שלחו דרישה בכתב להחזר כספי ופיצוי בגין סירוב ניתוק שירות מתמשך.


 חידשו לכם את החוזה לאחר המבצע או בתום התקופה ללא אישורכם? שלחו מייד הודעת סירוב ודרישה לפיצוי. זה התנאי לתביעת פיצוי עונשי של עד 10,000 ₪.

 

תאריך עדכון אחרון: 16.11.2016