חיפוש בפורום:
חיפוש מורחב
חזרה לפורום

מקרה המעורר אצלי שאלות רבות
מחבר:מנחם (לשליחת דואר אלקטרוני)
תאריך:06/10/2021
שעה:20:20:54

שלום רב. קניתי ברשת מסויימת של גלידות - פרישייק על סך 30₪. לאחרונה אני משלם דרך הארנק הדיגטלי באפליקציה של הרשת (מטעינים ב100 שקל ומקבלים 116, כלומר- 16 אחוז הנחה). היה לי כסף צבור בארנק הדיגטלי של הרשת על סך 26.1. רציתי לממש את הכסף הצבור דרך האפליקציה של הרשת שרק דרכה אפשר לממש נקודות הצבורות בארנק אם מזמינים דרך האפליקציה לאיסוף עצמי. לפני שהתחלתי לקנות, איך שנכנסתי, אמרה לי המוכרת: ״אתה משלם בדרך כלל בארנק נכון?״ ״כן, נכון״ אמרתי לה. ״אז המנהל שלי אמר לי שאי אפשר להזמין דברים אחרים בשווי של המוצר שאתה רוצה לקנות, אלא אפשר לקנות דרך האפליקציה רק מוצרים המופיעים באפליקציה, וגלידה אינה מופיעה. זה שקנית עד היום דברים בשווי, זה אמר לך המוכר מעצמו והוא כבר לא עובד פה״. עניתי לה: ״אה בכל מקרה נשאר לי בארנק הדיגיטלי רק 26 ₪ ואני קונה כרגע פרישייק״ ובדקתי ואכן הפרישייק מופיע באפליקצייה. ליגיטימי מה שהיא אמרה עד כה, המנהל שלה לא מסכים וזה לא תלוי בה, וגם דברי המנהל ליגיטימיים: דברים מסויימים שהם רוצים שלא יהיה אפשר לקנות בארנק, הם לא מאפשרים באפליקציה בשביל לא להפסיד את ה16% של ההטענה על הגלידה.. עד היום מאחר ולא היה גלידה זמינה להזמנה דרך האפליקציה, המוכר הקודם אמר לי שאפשר להוסיף להזמנה פריטים בשווי הסכום של הגלידה, דבר שלטענתה התבררו כאסורים. בכל מקרה, כשבאתי לשלם באפליקציה ואמרתי לה שיש לי למימוש 26.1, המוכרת התחילה לחקור, כיצד יש לי אגורות אם כל המוצרים אצלם זה בשקלים. בהתחלה לא ידעתי מה לענות לה, אך מן ההתחלה ״צרם קצת באוזניי״ מה זה החקירות האלו, הרי כתוב לי באפליקציה שלהם (בדגש- שלהם, הם קבעו ולא אני) שיש לי גם אגורות, ומה את מתווכחת על האגורה המגיעה לי לבטל אותה? לאחר זמן עלה בראשי ועניתי לה שמי שמשלם דרך האפליקציה, המחיר המשולם הוא גם באגורות (הוזלה של כמה אחוזים מתוך הגלידות למשל שקניתי. למשל: אם הגלידה עולה 16, הרי שבאפליקציה היא תעלה משהו כמו 14.3. בין המענה שלי לשאלה שלה, היה באמצע עוד חקירה שלה: מדוע אתה משלם על פרישייק גדול 26 מתוך האפליקצייה ו4 במזומן, אם אתה יכול לשלם דרך האפליקציה על קטן ופשוט להוסיף בכסף מה שחסר, זאת במקום לממש את הכסף על חלק מההזמנה? אני מאוד מקווה שמדובר בטעות בהבנה שלה, ולא דרך לסחוט ממני את השקל ועשרה הנותרים באם אממש 25 מתוך שווי הזמנה של 25.. הסברתי לה שאני עושה זאת בשביל לא להפסיד את הכסף שנותר לי לאחר מימוש של 25, כך שאוכל לממש את כל הסכום שבארנק. זה אמנם נשמע לי לא תקין שהיא גורמת לי לאי נעימות להתוודות על שברצוני לחסוך שקל ועשר אגורות מההזמנה.. בהחלט לא נעים אבל עד כה הבלגתי. אני ניגש לתת לה את ה3.9 הנותרים שנותר לי לשלם על ההזמנה, והיא פתאום אומרת לי: ״זה קצת בעיה לשלם באגורות. תשלם בבקשה בשקלים, אנחנו לא מקבלים בדרך כלל אגורות״, כלשונה. קודם ה״בדרך כלל״ שהיא אומרת צרם לי: מה זאת אומרת בדרך כלל? מקבלים או לא? תהיי הגונה. אבל עיקר העיקרים: מה זאת אומרת לא מקבלים ומתעסקים בשקלים, הרי הסכום לתשלום שלי הוא לא 4 אלא 3.9, והבאתי לך סכום מדוייק! כמו דפוק שילמתי לה 4, וכמובן שלא קיבלתי שום 10 אגורות בחזרה… והרי לבקש ממנה 10 אגורות התברר לי שאי אפשר כי הם לא מתעסקים באגורות ו״כביכול״ אין להם אגורות (זאת מבלי לראות את האגורות שמסתתרות אולי בקופה…), זאת מלבד שאין לי כוח להתלכלך עליה על 10 אגורות.

מכל מהלך העניינים, די נראה לי שהמוכרת ניסתה לגנוב ממני ״באלגנטיות״ את ה10 אגורות, באופן שגם לא אוכל לדרוש אותם בחזרה… זאת מלבד החשד הנוסף שלי, שהנסיון לגנוב הוא לא רק על ה10 אגורות, אלא על שקל ו10 אגורות כפי שפירטתי לעיל…

אני יודע שאין תביעות בחוק על סכומים כאלו, ממש לא על 10 אגורות ו״אפילו״ לא על 1.1₪… שאלתי היא, האם יש איזשהו סעיף בחוק הנוגע לחוסר הגינות שכזה של מוכרת? האם ניתן להתלונן על כך? זה היה פשוט מאוד ניכר לי שהמוכרת מנסה למשוך ממני כספים שלא מגיעים לה, וזה ממש לא משנה שמדובר על סכומים זעומים, ״פרוטה שחוקה״.. הרי דין פרוטה כדין מאה אומרים חז״לינו, ואני אדם הישר לא רק כלפי עצמו (שאחרים לא יגנבו ממני..) אלא גם כלפי אחרים אני מקיים את הפתגם דין פרוטה כדין מאה. כשאני רואה חוסר הגינות של אדם, אני מוכן להתלונן עליו כדי ללמדו איך צריך להתנהג.

בכל מקרה, ולעניינינו, התלונה הכי פרקטית: האם זה צודק לומר שהם לא עובדים עם אגורות, ובשל כך אצטרך לשלם יותר מהסכום הנקוב כדי לעגל את הסכום? האם יש עבירה על החוק לעגל סכומים בבתי עסק כגון אלו, ש״כביכול״ (או בלי כביכול, איני יודע אם הם דוברים אמת..) לא משתמשים באגורות?

אשמח למענה. תודה רבה! מנחם.
6/10/2021 20:20 מנחם מקרה המעורר אצלי שאלות רבות
11/10/2021 13:12 המועצה לצרכנות    re:מקרה המעורר אצלי שאלות רבות