בדיקת המועצה לצרכנות: בכמה השתנו תעריפי הנסיעה במוניות בשנים האחרונות?
מן הבדיקה עולה כי בשל ירידת מחירי הסולר בשנה החולפת בכ-22%, יש מקום להוזיל לצרכנים את תעריפי הנסיעה במוניות בכ-8%. מנכ"ל המועצה לצרכנות דורש ממשרד התחבורה לעדכן מיידית את התעריפים באופן שיפצה את הצרכנים על הכספים המיותרים שנגבו מהם
אחת לשנה בודק משרד התחבורה את רכיבי סל ההוצאות של נהגי המוניות (עלות רכישת מונית, שכר עבודה, מחיר סולר ועוד). רכיב הסולר באותו סל עומד על 38% מסך הסל, כך שמחיר הסולר משפיע מאוד על עלות הסל הכולל. יוזכר, כי מחיר הנסיעות במונית הינו מפוקח ונקבע בהתאם לבדיקה שעורכת ועדת המחירים, המשותפת למשרד התחבורה ולמשרד האוצר.
תעריפי המוניות עודכנו בפעם האחרונה ביוני 2013 בהתחשב במחירי הסולר של מרץ 2013. מאז, מחירי הסולר לצרכן על-פי ממצאי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, צנחו מטה בשיעור של-22% מה שהעלה את הציפייה שועדת המחירים תקבע מחירים נמוכים יותר לנסיעה במונית, מחירים המשקפים את ההפחתה בעלויות.
מתחקיר המועצה לצרכנות מתברר שלמרות שמחירי הסולר (המהווים כאמור 38% מסל ההוצאות לנהג) הוזלו בשיעור של כ- 22%, הדבר לא בא לידי ביטוי בפועל בתעריפי הנסיעה לצרכנים והמחיר לצרכן לא הופחת כלל.
מחיר ליטר ממוצע בתחנה מול תעריף מונית התחלתי
מבדיקת המועצה עולה כי משרד התחבורה אינו מוזיל את המחירים, בין היתר בשל חששו של המשרד שלא יוכל לאכוף על נהגי המוניות להפחית את התעריפים.
זאת ועוד: בדיקת המועצה העלתה כי לצורך חישוב מחיר הנסיעה לצרכן, בודק המשרד את העלויות שיש לבעלי המוניות וכי לשם כך משתמש המשרד בתעריפוני- סולר המוצגים בפני ועדת המחירים, בהם מחיר הסולר גבוה לאין שיעור ממחיר הסולר שמשלמים נהגי המוניות בפועל – כאשר הם מתדלקים במשאבות התחנות. הנהגים משלמים מחירים נמוכים בהרבה, כי הם מתדלקים בתחנות - שם מחירי הסולר נמוכים ממחירי התעריפון.
אחת לשנה (בחודש מרץ) בודקים במשרד התחבורה את נתוני הסל המרכיב את מחיר הנסיעה, בהתאם לנתונים של חודש ינואר. כעולה מבדיקת המועצה, מנגנון העדכון הוא כזה כי רק אם הסל עלה ב 3% ומעלה- המשרד מעביר לוועדת המחירים בקשה להעלאת תעריפי הנסיעה במונית. ואילו במקרים של ירידה בעלויות, אין מנגנון של הורדת תעריפים, ועל כן גם כאשר מתחייבת הפחתת מחיר, היא לא מבוצעת.
בדיקה כלכלית שערכה המועצה העלתה, כי לו היה מבוצע החישוב כנדרש בהתאם למחיר הסולר אותם משלמים הנהגים בפועל בתחנות, ניתן היה להוזיל את מחיר הנסיעה לצרכן בכ- 8%. מתחשיב שביצעה המועצה והמבוסס על ממצאי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, עולה כי עידכון התעריפים עשוי לחסוך לציבור המשתמשים בשירותי המוניות כ-28 מיליון ₪ בשנה.
עו"ד אהוד פלג, מנכ"ל המועצה לצרכנות : "לאף אחד כנראה לא אכפת שהצרכנים משלמים עשרות מיליוני שקלים מיותרים בשנה על נסיעה במוניות, רק מפני שהתעריפים לא עודכנו בזמן ובצורה נכונה. לכן אני דורש ממשרד התחבורה לעדכן מיידית את התעריפים באופן שיפצה את הצרכנים על הכספים המיותרים ששילמו בשנה החולפת".
לתגובת משרד התחבורה לפניית המועצה לצרכנות לחצו כאן >>