זכויות הצרכנים במקרה של ביטול מופע בשל מלחמה
במועצה לצרכנות התקבלו פניות צרכנים שמסרו כי מופע שהיה אמור להתקיים, בוטל ולא ניתן היה ליצור איתם קשר טלפוני.
במקרים אחרים הצרכנים קבלו הודעה שהמופע יידחה למועד מאוחר יותר ויקבלו עדכונים בהמשך. צרכנים שמעוניינים לקבל החזר כספי מסורבים בטענה כי המועד לביטול העסקה חלף. בחלק מהחברות אין מענה ובקשתם לקבל החזר כספי לא נענית ובאתר שלהם מופיעה הודעה לפיה:
"כל העדכונים לגבי מופעים שנדחו או בוטלו יישלחו לרוכשי הכרטיסים"
לעמדת המועצה לצרכנות, דחיית המופע למועד עתידי מהווה שינוי מהותי של העסקה ולא ניתן לכפות שינוי כאמור על הלקוח, אלא להציע לו לכל הפחות אפשרות לקבל את כספו בחזרה.
בתחום המופעים והבידור ביטול המופע על ידי האומן, או על ידי חברת ההפקה הוא דבר שבשגרה (למשל בשל מצב בריאותו של האומן) ללא כל קשר למצב הבטחוני, הצרכנים מקבלים החזר כספי, קל וחומר בשעת חירום.
מובן כי ביטול כל המופעים פוגע בתזרים המזומנים של חברות ההפקה שמשווקים את הכרטיסים אולם מנגד, הצרכן לא קיבל את התמורה ולא ניתן לכפות עליו עסקה אחרת (למשל מופע במועד אחר).
לעמדת המועצה לצרכנות, במקרה שהמופע בוטל על ידי המארגנים, מדובר בהפרת חוזה ולצרכן מגיע החזר כספי מלא. יש לפנות לחברה שממנה נרכשו הכרטיסים וכן לחברת האשראי (בתנאי שחשבונכם טרם חויב) בדרישה לעצור תשלומים עתידיים בשל העדר תמורה.
ככל שהעוסק מסרב להחזיר לצרכן את כספו והצדדים לא מגיעים להסכמות, לבית המשפט הסמכות לקבוע מה סכום ההחזר המגיע לצרכן.
בשעת חירום זו, אנו קוראים להתחשבות בנסיבות הייחודיות ולנהוג בהבנה כלפי הצרכנים המבקשים לקבל את כספם בעקבות ביטול המופע ולאפשר להם לבחור בין החזר כספי או שובר זיכוי למועד שקט יותר.