המועצה לצרכנות לשר החינוך: להנהיג לימודי משפטים חובה בבתי-הספר התיכוניים
לקראת יום הצרכן הבינלאומי 2016, כתב מנכ"ל המועצה לשר בנט: "השפה המשפטית היא כלי ההגנה העצמית החשוב ביותר לצרכן במציאות של חוסר –הגינות בחיי המסחר"
מנכ"ל המועצה לצרכנות פנה לשר החינוך בבקשה להנהיג לימודי משפטים חובה בבתי-הספר התיכוניים בארץ, זאת על מנת שיוכלו לממש את זכויותיהם האזרחיות והצרכניות.
מתוך כ- 40,000 תלונות בשנה כנגד בתי-עסק המגיעים למועצה, עולה תמונת-מצב עגומה המציגה קושי של הצרכנים להגן על זכויותיהם. קושי זה נובע בעיקר מן השפה המשפטית המסובכת שבה מנוסחים החוקים והמסמכים החוזיים. בשפה משפטית זו יש להשתמש לעיתים גם כדי לפנות בטיעון מבוסס לבית-העסק, על-מנת לממש את הזכויות הצרכניות, וכאן מתחילה הרתיעה אצל חלק מהצרכנים.
הקושי המתואר מנוצל על-ידי חלק מבעלי-העסקים כדי להתעלם מזכותם של הצרכנים, מבלי לחשוש מיכולת ההתגוננות או התגובה שלהם. כך יוצא כי הצרכנים יוצאים כשידם על התחתונה וזכויותיהם הצרכניות נרמסות.
לעמדת המועצה, באמצעות מערכת החינוך ניתן להקנות לתלמידים – שהם האזרחים לעתיד- את המיומנויות הנדרשות לשם דאגה לענייניהם. השפה המשפטית תסייע בידי התלמידים ותציידם באמצעי ההגנה העצמית, מה שיאפשר להם להיות צרכנים טובים יותר ופגיעים פחות ע"י בתי-עסק שאינם פועלים בהגינות.
מנכ"ל המועצה הישראלית לצרכנות, עו"ד אהוד פלג: "הכוונה איננה להכשיר עוד עורכי-דין. השפה המשפטית היא כלי ההגנה העצמית החשוב ביותר לצרכן במציאות של חוסר –הגינות בחיי המסחר. עו"ד פלג אומר עוד כי הקושי של ציבור הצרכנים להבין את השפה המשפטית, מנוצל פעמים רבות על ידי בתי - עסק ונותני שירות לפגיעה בזכותם לבצע בחירה מושכלת לגבי הרכישה המיטבית מבחינתם. מנכ"ל המועצה מוסיף כי חולשה זו של הצרכנים משפיעה לרעה גם על יכולת התגובה שלהם לאחר שעמדו על הפרת הזכות, וכי רבים מתקשים בניסוח מכתבי תלונה מבוססים, דבר הגורם לחלק מהם להרים ידיים ולוותר על זכותם".